In samenwerking met Platform De Wijert wordt er elk jaar in de zomerperiode een openluchtbioscoop in het Hendrik de Vriesplantsoen gehouden. Gedurende de dag worden er 3 films getoond. In het begin van de middag een kinderfilm, daarna een familiefilm en sluiten we af met een spannende actiefilm die rond 0.00 uur is afgelopen.

De entree is volledig gratis en je kunt gewoon aanschuiven wanneer je wilt!
Wel verzoeken we bezoekers eigen kleedjes, stoeltjes, eten en drinken mee te nemen. Benieuwd wanneer de volgende openluchtbioscoop gepland staat?
Houd dan de website www.wijert.nl/bioscoop goed in de gaten.

FIFA toernooi op groot scherm
Voor de jeugd wordt er tussen de kinder- en familiefilm nog een Fifa toernooi georganiseerd op groot scherm. Dit in samenwerking met sportorganisatie Bslim Groningen. De voorrondes worden gespeeld op 32 inch tv’s vanaf de PlayStation en de finale wordt live gestreamd op een groot scherm!

Publiek is uiteraard van harte welkom om te komen kijken en aan te  moedigen. Om mee te doen kun je je opgeven bij Platform De Wijert. Via www.wijert.nl/fifa vind je hierover de laatste informatie. 

Beweegfestival De Wijert
In het najaar van 2018 is er een beweegfestival in de wijk georganiseerd. In er rondom Hendrik De Vriesplantsoen maakten kinderen, ouders en andere bewoners kennis met divers sportaanbod van verenigingen uit de buurt. Tijdens het gratis festival deden bezoekers mee aan allerlei sportieve activiteiten.

Stichting Jasmijn, WIJ De Wijert en Lentis informeerden bewoners over gezonde leefstijlen en de wandel- en fietsgroepen in de wijk. Speciale aandacht was er voor partijen die sporten voor iedereen mogelijk wil maken. Jeugdsportfonds en Stichting Leergeld Groningen zijn een van de partijen in Groningen die hiervoor zorgen door bijvoorbeeld subsidieaanvragen. In samenwerking met Stadjerspas Groningen kregen bezoekers de gelegenheid om hierover meer te weten te komen.


Het Beweegfestival stond niet alleen in het teken van sport en bewegen, maar vooral ook veel plezier maken. Daar zorgden de swingende drumband, DJ, diverse optredens en andere grote side-events wel voor. Met dank aan alle sponsoren en vrijwilligers die hebben meegeholpen het Beweegfestival tot een succes te maken!

Pannakooi MFC De Wijert
In mei 2018 is de pannakooi, een straatvoetbalveldje, naast de speeltuin van MFC De Wijert geplaatst. Hier nam FC Groningen speler Tapmahoe Sopacua de eerste aftrap op het pannadoeltje. Na een feestelijke opening speelden jongeren uit de wijk een spannend pannatoernooi en mocht de trotse winnaar een gesigneerde FC Groningen voetbal mee naar huis nemen!

Het panna-veldje is dé plek om samen te spelen, elkaar te ontmoeten en gezond te bewegen. Wijkbewoner en koploper Ronald Bakker heeft dit initiatief samen met de kinderen uit de wijk gerealiseerd.

De pannakooi is een van de eerste zichtbare resultaten van De Wijkdealprojecten, waar bewoners tijdens de stemweek ook een duidelijke voorkeur gaven voor meer outdoor recreatie, sport-en spelactiviteiten. Een pannakooi, speciaal ingericht op de wensen van de jeugd uit de wijk, is hier een mooi voorbeeld van.

Ook woningcorporatie De Huismeesters heeft haar steentje bijgedragen door het plaatsen van een nieuw (geluiddempend) hekwerk rondom het voetbalveld. Dit vormt een mooie afscheiding tussen de speelplaats en omwonenden.

In het kader van meer bewegen vinden wij dat sporten voor iedereen mogelijk moet zijn. Tijdens het buurtfeest ‘De Wijert Bruist’ (oktober 2019) is er een stemronde geweest waar de bewoners uit de wijk hun voorkeur konden opgeven voor 4 outdoor fitness apparaten die op het terrein van de nieuwe Multifunctionele Accommodatie (MFA) komen te staan. 

Wat heeft de buurt gestemd?
De wijk heeft een duidelijke voorkeur voor (in ieder geval) twee outdoor fitnesstoestellen: de Cross Trainer en een Evenwicht-toestel, waarmee je spiergroepen kunt trainen om balans te bevorderen.


Naast deze twee apparaten is er nog ruimte voor twee andere beweegtoestellen. Dit kunnen wandel-, rek en strek of lig(fiets) apparaten zijn. Deze laatstgenoemde apparaten hebben namelijk allemaal evenveel stemmen van de buurt gekregen. Hieruit wordt de uiteindelijke keuze gemaakt op basis van deskundig advies, waarbij de combinatie van de apparaten het beste is voor de gezondheid en fitheid. 

   

De beweegtoestellen zijn ingericht voor alle doelgroepen en zal een combinatie worden van senioren-fitness en bootcamp-fitness apparaten. De planning is dat het MFA en de binnenplaats eind 2020 klaar zullen zijn.

Adriana Overgoor, student Healthy Ageing van de Hanzehogeschool heeft een enorme passie voor sporten, maar deelt haar passie ook graag met anderen. In het bijzonder wil ze met een leuke groep 65-plussers aan de slag gaan, omdat bewegen voor iedereen mogelijk moet zijn. 

Voldoende beweging hoeft niet alleen met sporten

Adriana is sinds maart 2020 gestart met haar onderzoek om te kijken naar meer mogelijkheden voor ‘ouderen in beweging’.  Want meer bewegen hoeft niet altijd een sport te zijn. Vanwege de corona-maatregelen legt zij de komende periode telefonisch contact met de ouderen in de wijk om het gesprek aan te gaan.  Wanneer voldoende informatie is opgehaald gaat Adriana met Wijkdeal De Wijert aan de slag om ouderen in de wijk meer bewegingsmogelijkheden aan te bieden.

Samen kijken naar oplossingen om bewegen voor iedereen mogelijk te maken

Wil je samen met Adriana je inzetten voor dit project of jouw ideeën met ons delen? Neem dan contact op. 

Samenwerkingspartner NIC helpt ook!
Korfbalvereniging NIC bestaat 100 jaar en wil graag iets terug doen voor de wijk. De vereniging wil ouderen in De Wijert helpen om in beweging te komen. Korfbalvereniging NIC wil daarom samen met Huis voor de Sport Groningen een dag gericht op bewegingsactiviteiten voor ouderen organiseren. De locatie, dag en tijd is nog niet bekend.

Via de Wijkdeal Nieuwsflits houden we bewoners hierover op de hoogte!