PERSBERICHT
Groningen, 4 december 2023

Nieuw in Groningen: Open studio speciaal voor jongeren

Vrijdagavond was de opening van Open studio: vrij toegankelijke creatieve studio’s in de gemeente Groningen voor en door jongeren, waar jongeren minimaal één keer per week gratis welkom zijn.

Het aantal jongeren met depressieve klachten, angststoornissen en burn-out is de afgelopen jaren flink gestegen. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat maar liefst 80% van de psychische problemen zich ontwikkelen tussen de leeftijd van vijftien tot vijfentwintig jaar oud. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut is het daarom een opgave van de samenleving als geheel om de omstandigheden te verbeteren waarin kinderen en jongeren opgroeien.

Met Open studio hoopt VRIJDAG iets in beweging te zetten als het gaat om het verbeteren van de omstandigheden waarin jongeren opgroeien. Samen met diverse culturele, welzijns- en zorgorganisaties ondersteunt VRIJDAG acht bestaande en nieuwe studio’s voor jongeren in de gemeente Groningen.

Open studio bestaat uit acht studio’s op verschillende locaties in Groningen. Elke studio richt zich op een of meerdere kunstdisciplines, zoals muziek, dans, theater, schilderen, ontwerpen. De studio’s zijn allemaal gestart vanuit de behoefte en belevingswereld van de jongeren, zij hebben de regie en alle jongeren zijn welkom. Iedere studio is op vaste momenten in de week open en heeft een artistiek begeleider die samen met de jongeren bepaalt waar ze mee aan de slag gaan, er is alle ruimte voor het creatieve proces. Hier ontdekken jongeren hun creatieve talenten, ontmoeten elkaar en vormen samen een community. Het gesprek met de jongeren wordt steeds gevoerd om zo plekken te creëren waar zij zich thuis voelen, de ruimte krijgen en gezien worden.

‘’Mijn wens is dat de studio een plek is waar jongeren alle ruimte krijgen om zelf te bepalen waarmee ze aan de slag willen, om zelf te ontdekken waar de interesse en voorkeur naar uitgaat, om dingen te maken die mogen mislukken en weer opnieuw te kunnen beginnen. Dat jongeren zich op een positieve manier bewust worden van zichzelf, elkaar en hun plek in de maatschappij. Dat ze zich vaardig en zelfverzekerd voelen.’’ Aldus, Benthe van Aalst, programmaleider Open studio.

Studio’s verspreid over de stad en gratis toegankelijk

De studio’s zijn minimaal één keer per week open en gratis toegankelijk. Verschillende studio’s hebben hun deuren al geopend, namelijk: StudioT (muziek), STU33 (muziek), X_YUSUF_BOSS en Roodkopje (dans en muziek), CLUB BEKSTEEG (theater), SCN Vinkhuizen (mixed arts), MFC De Wijert (mixed arts). De studio’s in Ten Boer (mixed arts) en Haren openen binnenkort ook hun deuren.

Jongeren uit alle wijken zijn welkom om langs te komen. De studio’s zijn verspreid over de gemeente Groningen. Op dit moment zijn de studio’s te vinden in de wijken Paddepoel/Selwerd, Lewenborg, Vinkhuizen, bij de Kunstwerf in het centrum, in de Wijert, Ten Boer en Haren.

Meer informatie over de openingstijden en wat elke studio te bieden heeft lees je op bijvrijdag.nl/openstudio.

Collectieve aanpak naar verbeterd welzijn

Cultuurparticipatie zorgt voor verbinding en bevordert de ontwikkeling van een positief zelfbeeld. Daarom biedt Open studio jongeren de ruimte en het materiaal om op een creatieve manier uiting te geven aan wat hen bezighoudt en zo te ontdekken wat creativiteit voor hen kan betekenen.

De studio’s worden nadrukkelijk samen met de jongeren ontwikkeld. Ze zijn betrokken bij de selectie van de studiobegeleider, ze praten mee over het aanbod en de inrichting, het bedenken van een naam en het werven van nieuwe jongeren.

Open studio is een samenwerking tussen gemeente Groningen, VRIJDAG in de Buurt, Lentis, Philadelphia, WIJ Groningen, Humanitas, Jimmy’s en Mentaal Gezond Groningen.