Het project ‘De Wijert Voedt’ zorgt ervoor dat bewoners maandelijks bij elkaar komen om van overgebleven etenswaren een gezamenlijke maaltijd te maken. Vanwege de corona-maatregelen konden de bewoners afgelopen week (dit keer hun gratis maaltijd afhalen. Met deze actie werden de overgebleven voedselproducten van lokale ondernemers alsnog goed besteed om zo met elkaar voedselverspilling tegen te gaan.

Lees meer hierover in het verslag van die dag, door wijkjournalist Ruben Valk.

Voorkom voedselverspilling met ‘De Wijert Voedt’
De Wijert Voedt is een project tegen voedselverspilling. De overgebleven etenswaren worden geschonken door wijkbewoners en lokale ondernemers uit de buurt.  Eens per maand, op de donderdagavond in het MFC, maken de vrijwilligers van De Wijert Voedt een heerlijke maaltijd klaar van de gedoneerde voedselproducten. Waarna de vrijwilligers en andere bewoners samen genieten van de warme maaltijd. In 2017 is het project gestart, met toen nog een handjevol bewoners. Tegenwoordig is De Wijert Voedt alom bekend in de wijk en zit het MFC elke maand vol met bewoners die mee willen eten.

Wil je verzekerd zijn van een plekje? Meld je dan aan via dewijertvoedt@gmail.com 

Ook is er vraag naar meer vrijwilligers die willen meehelpen om het vervolg om het Free Café te kunnen realiseren; mensen die producten kunnen ophalen bij winkels, mee willen denken over de invulling van maaltijden of helpen bij het klaarmaken van gerechten. Neem hiervoor contact op met De Wijert Voedt.

Iftarmaaltijd Ramadan
Na het grote succes van verleden jaar is er over een tijdje weer een iftar speciaal voor vrouwen in het MFC. De iftar is het onderbreken van het vasten tijdens de Ramadan; ook vrouwen die niet vasten, zijn van harte welkom! Leer andere vrouwen en culturen kennen. Houd de nieuwsbrief in de gaten voor de exacte tijd en opgave mogelijkheid.

De Sociale Koelkast
Het Fruitcafé is in 2017 begonnen als groente- en fruitwinkel. Het groeide uit naar een plek waar gezellige buurtactiviteiten zijn, zoals samen koken en bakken. Een mooie manier om mensen bij elkaar te brengen door middel van voedsel.

Wat doen we dan met overgebleven etenswaren? Vanuit deze gedachte is het idee voor een ‘sociale’ koelkast ontstaan.

Een koelkast waar bewoners kliekjes of overgebleven voedsel heen brengen wat weer door een ander opgehaald wordt. Zo gaan we voedselverspilling tegen.

Een mooi initiatief bedacht voor én door de wijk, wat zelfs nu.nl niet onopgemerkt is gebleven! Het artikel lees je hier.

Van Fruitcafé naar Bewonersbedrijf
In 2019 heeft het Fruitcafé vanuit Wijkdeal De Wijert de deuren geopend voor wijkbewoners die graag andere wijkbewoners willen helpen. Zoals met een klussendienst, de maaltijdservice die sinds kort ook een bezorgdienst heeft en kun je ook heerlijke taarten, bonbons, koekjes en andere lekkernijen bestellen.

Activiteiten voor jong én oud
Het bewonersbedrijf gaat wel gewoon door met de bekende fruitcafé-activiteiten waar diverse groepen bewoners gezellige kook & bak activiteiten kunnen doen. Kinderfeestjes voor de kleintjes, Oma’s Soep voor de ouderen in de wijk en Heel De Wijert Bakt voor iedereen die gewoon gezellig met elkaar wil bakken!

Feestelijke opening
Het Bewonersbedrijf houdt binnenkort een feestelijke opening. Iedereen is dan van harte welkom om het Fruitcafé ‘nieuwe stijl’ te komen bekijken! Op de website van De Wijkdeal zullen we je hiervan op de hoogte houden.

Contact en meer informatie
Wil je meedoen met de activiteiten in het Fruitcafé of gebruikmaken van de diensten van het Bewonersbedrijf? Kijk dan op: www.fruitcafe.nl of mail naar Dennis Broekema via dennis@fruitcafe.nl

Vier De Lentemarkt
Een kleine, maar gezellige (rommel)markt tegenover de werkplaats van Wijkdeal De Wijert (Noordzijde Van Lenneplaan). In het voorjaar van 2019 is dit initiatief door o.a. wijkbewoner en buurtconcierge Thea opgepakt en zal na een succesvolle eerste editie, jaarlijks terugkeren.

Op het pleintje aan de Van Lenneplaan 1 t/m 15 tussen De Kattenkliniek en Cafetaria Tasty Joe is er plek voor zo’n 12 kraampjes tijdens ‘Vier de Lentemarkt’. Bewoners en winkeliers uit de wijk kunnen van tevoren een eigen kraam reserveren om spulletjes of producten te verkopen. Ook zijn er wijkorganisaties aanwezig voor een gezellig praatje of hulpvraag.

Op de markt staat ook een doneerkraam waar men spulletjes afgeeft om door te verkopen of een geldbedrag doneert.  De opbrengst hiervan gaat naar een goed doel in de wijk. In 2019 was dit geld voor de verbouwing van het jeugdhonk in MFC. De kans is groot dat voor de volgende editie, de opbrengst gaat naar het opknappen van de buitenhuiskamer bij het MFC. 

Behalve standhouders, zoeken de organisatoren elk jaar 2 of 3 vrijwilligers om mee te helpen tijdens de lentemarkt. Wil je meer informatie over (de organisatie van) Vier de Lentemarkt? Neem dan contact met ons op.

Kerstmarkt Van Lenneplaan
Vlak voor de kerstvakantie organiseren bewoners, winkeliers en ondernemers die wonen en werken in de wijk de jaarlijkse kerstmarkt bij het winkelplein Van Lenneplaan. De kerstmarkt trekt elk jaar veel publiek en bezoekers genieten van de gezelligheid, mooie kerstversieringen en vele kraampjes met lekkernijen passend bij de kerstdagen. Ook de kinderen vermaken zich tijdens de kerstmarkt. Zij kunnen ritjes maken op de draaimolen en de pony’s onderbegeleiding van Terra MBO studenten van de opleiding Dierverzorging.

Ook de lokale ondernemers en winkeliers in de wijk maken dit festijn mede mogelijk. Weer of geen weer; de Oliebollenkraam, ‘De Wafelier’, Eetcounter Sip Bloemberg, Cafetaria Tasty Joe, Lidl en de Albert Heijn verzorgen graag een warme hap voor de bezoekers. Een glaasje Glühwein hoort hier uiteraard bij.

Naast lekkere versnaperingen mag het aan kraampjes met kerst(boom)versieringen niet ontbreken. Ook De Wijkdealkraam wordt elk jaar bemand door actieve bewoners om samen met voorbijgangers ideeën uit te wisselen hoe we de wijk nog bruisender kunnen maken. Traditiegetrouw sluit de kerstmarkt elk jaar af met een spectaculaire vuurwerkshow die door de hele stad te zien is!

Nieuwjaarsfeest De Wijert
Platform De Wijert, WIJ De Wijert, MFC en Wijkdeal De Wijert vieren feest samen met de hele wijk! Het Nieuwsfeest De Wijert is in de afgelopen 2 jaar erg succesvol gebleken. Rond de tweede week van januari komen alle samenwerkende partijen in De Wijert samen om met elkaar het nieuwe jaar in te luiden.

Vrijwilligers en medewerkers van de wijk- en buurtorganisaties, die allen hun steentje bijdragen om de buurt nog mooier te maken, worden tijdens het Nieuwjaarsfeest nog even apart in het zonnetje gezet. Dit doen met een gezamenlijk diner; het welbekende stampot buffet.

Na het diner is het feest open voor de hele buurt waar we met z’n allen het glas heffen op een gezellige avond met een live band en leuke hitjes in afwisseling met een DJ!

De Wijert Bruist
Actieve buurtbewoners organiseerden in oktober 2019 samen met WIJ De Wijert, Platform De Wijert, het MFC en Wijkdeal De Wijert voor de eerste keer ‘De Wijert Bruist’ in het MFC. Met het doel om alle partijen en mensen uit de wijk samen te brengen om te laten zien dat er veel gebeurt in de wijk!

Bewoners en wijkorganisaties brengen mensen bij elkaar

Wijkwethouder Glimina Chakor was te gast bij De Wijert Bruist en vertelde in haar openingswoord dat ze erg trots is op de wijk. Ze heeft veel bewondering voor de inzet en betrokkenheid van de bewoners en benoemde nog een aantal succesprojecten uitgevoerd voor én door bewoners.

De dag startte met goed gevuld middagprogramma met activiteiten voor jong en oud. Bezoekers konden prijzen winnen met het Rad van Fortuin, fietsen op een smoothiebike, meedoen aan een yogales en zingen met een pop-up koor.

Daarnaast was er veel aandacht voor de thema’s rondom voeding en bewegen, zoals een bootcamptraining, een mini-proeverij van eetbare wilde planten en werd er samen gekookt en gegeten.

Voor de jongeren was er een speciale gamezone en werden er indrukwekkende demonstraties door de brandweer gegeven op het buitenterrein. Voor de kleintjes was er nog vossenjacht en knutselplein. De dag werd feestelijk afgesloten met een 70’s & 80’s discoavond tot 00.00 uur.

. .

Het Sinterklaasfeest
Het sinterklaasfeest wordt georganiseerd door Platform De Wijert en ondersteund door WIJ De Wijert & Wijkdeal De Wijert. Speciaal voor de kinderen van De Wijert & Helpermaar komt de Sint elk jaar ook naar het MFC De Wijert toe!

Eind november wordt jaarlijks het Sinterklaasfeest in de wijk georganiseerd. Bewoners zetten zich hard in om het feest tot een succes te maken. Daar horen de pieten, goed vermaak en een strak programma uiteraard bij!

Ruim 1oo kinderen die allemaal bij Sint op schoot willen zitten…Da’s niet niks!

Meer informatie over het sinterklaasfeest? Kijk op www.wijert.nl/sinterklaas

  • Samen koken en eten

  • Bewonersbedrijf Het Fruitcafé

  • Markten

  • Buurtfeesten

    Hier plaats je de inhoud