Bewoner en groenfanaat Nathalie geeft De Wijkdeal meer kleur!
Deze actieve bewoner is koploper van De Wijkdeal en duo-procesbegeleider van het thema Groen & Buitenzijn. Nathalie is een echte groenfanaat in hart en nieren. Ze bedenkt, ondersteunt en voert aan de lopende band talloze groenprojecten uit in eigen wijk. Zo is ze trekker van ‘De Wijert Bloeit’ voor nog meer kleur en bloei in de wijk en doet dit op creatieve wijze.

Zo heeft zij begin 2019 het idee ingebracht om ook De Wijkdeal Werkplaats wat op te fleuren. Door het gebrek aan zonlicht en wisselende kamertemperaturen binnenin de werkplaats kwam ze met een verrassend alternatief: kunstplanten in bloembakken. Zo oogt de ruimte minder kaal en zorgen de gevulde bloemenbakken ook voor meer afscheiding als je even rustig wilt werken.

Verfrissende nieuwe look: binnen én buiten de werkplaats

Ook zijn er nieuwe plantjes aan de voorgevel van het Wijkdeal pand geplaatst en daar zijn we erg blij! Nathalie, heel erg bedankt voor je goede ideeën en inzet!

In mei 2018 zijn 8 huishoudens uit de Spieghelstraat gestart met het Wijkdealproject “Spieghelstraat Doet en Ontmoet”. Daar is naar voren gekomen dat bewoners graag meer kleur, bloei en gezelligheid willen. Nathalie, koploper van De Wijkdeal zet zich al
enige tijd in om dit voor de straat te realiseren. Samen met de bewoners uit de straat heeft ze dan ook fleurige ‘tuintjes’ (boomspiegels) onder de bomen aangelegd. Prachtig om te zien!
Picktafels om elkaar te ontmoeten
Ook is er een mooie plek gecreëerd waar men elkaar kan ontmoeten en tegelijkertijd van de zon kan genieten.
Het resultaat hiervan is zichtbaar aan de Spieghelstraat, waar er twee bankjes en een picknicktafel geplaatst zijn door De Wijkdeal (in samenwerking met de gemeente en De Huismeesters).

Het was de wens van de tien omwonenden van de Couperusstraat om zelf het groenonderhoud te doen.
In overleg met Lefier hebben zij met nieuwe plantenbakken de straat wat meer groen en bloei te geven!

Een goede samenwerking zorgt voor mooi resultaat!

Initiatiefnemer en betrokken buurtbewoner Dennis, vroeg De Wijkdeal  om de plantenbakken te doneren. Wijkdeal De Wijert heeft 6 plantenbakken gedoneerd met behulp van Dr. S. van Mesdagkliniek, die deze mooie plantenbakken voor de wijk heeft gemaakt. De houten bakken zijn volledig geïmpregneerd, robuust, weerbestendig en dus onderhoudsarm. Lefier zorgde voor de potgrond en de bewoners zelf hebben voor de bloemen en planten gezorgd.

Een wens vanuit de wijk is het aanleggen van meer moestuinen in De Wijert. Op dit moment zijn er op twee plekken in de wijk moestuin aangelegd. Een bij de binnentuin van het Multifunctioneel Centrum (MFC) De Wijert en een in de wijk tussen appartementencomplexen van Nijestee, achter het winkelcentrum Van Lenneplaan.


Heb jij als bewoner een suggestie voor een geschikte locatie of ideeën voor de beplanting in de moestuin? Stuur ons een bericht via het contactformulier.

Studenten Dierverzorging van Terra MBO Groningen organiseerden samen met SWO op 24 april 2019 een ecologische wandeling door de wijk. Kor en Pascal, de voormannen van SWO, zijn specialisten in flora en fauna in de stad. Zij vertelden de bewoners alles over de planten en dieren die onderweg te zien waren.

Wijkdeal De Wijert wil de ecologische wijkwandeling ook graag voor de jeugd in de wijk organiseren.
Hierover wordt later meer bekend gemaakt.

Binnen het thema Groen & Buitenzijn is wijkbewoner en koploper Ronald Bakker bezig om meer bankjes in de wijk te krijgen en enkele bestaande bankjes op een betere plek te zetten.

Wijkbewoners willen graag meer plekken waar ze even kunnen uitrusten.

Samen met een groepje van deze wijkbewoners heeft Ronald gekeken waar in de wijk bankjes ontbreken of juist verplaatst moeten worden. Het verplaatste bankje in de straat Van Lenneplaan, om de hoek bij Apotheek De Wijert is een van de zichtbare resultaten.

Beweegparcours in de wijk
Ook werkt Ronald aan een beweegparcours. Bij ieder bankje komt een ‘beweeg’ tegel. Dat is een tegel in de stoep met daarop een tekening van (rek- en strek) oefeningen.

Tegels op de stoep met leuke instructies voor beweegoefeningen

Wanneer de bankjes en bijbehorende beweegtegels klaar zijn zal student en beweegcoach Adriana Overgoor een clinic voor bewoners geven. Ze loopt dan alle oefeningen op de tegels langs en doet ze voor. De beweegroute willen we dit jaar klaar hebben.

Naast het verbeteren van het groenonderhoud werken de SWO Hoveniers graag aan projecten die zorgen voor meer kleur en groenbeleving in De Wijert.

Leuke groenprojecten in overleg met én voor de wijk. Enthousiaster kun je de SWO groep niet krijgen.

Zo hebben ze begin 2019 de buitentuin van MFC De Wijert onder handen genomen om het voor iedereen weer een stuk leefbaarder te maken.

In deze binnentuin kunnen de kleinste kinderen lekker rondjes fietsen, bladersoep maken in de zogeheten ‘tulp’ of zich terugtrekken in de wilgen-wigwam. Door achterstallig onderhoud waren de paadjes overwoekerd met gras. Onder toeziende ogen van Nathalie’s papegaaien kwamen in een mum van tijd de paadjes terug, werd de wigwam gesnoeid en zag alles er weer piekfijn uit. Bedankt SWO!