In de afgelopen maanden werd er veel gedaan rondom armoede en ook veel gesproken over wat wij verder kunnen doen om dit te doorbreken en/of de impact daarvan te verkleinen. Lees hieronder meer over de acties/initiatieven en neem vooral contact met ons op via adriana.overgoor@groningen.nl als je nog verdere ideeën hebt of wilt aansluiten bij bepaalde projecten!

Kansrijk Zuid
Het project Kansrijk Zuid is één van de interventies waar we in Zuid mee bezig zijn.

Kansrijk Zuid is een integrale armoedeaanpak en heeft als doel financiële, sociale en emotionele armoede te doorbreken en/of te voorkomen. De kern van de aanpak is samenwerking, laagdrempeligheid, maatwerk en persoonlijke begeleiding. Deelnemers worden gekoppeld aan een buddy die hen op verschillende levensgebieden ondersteunt.  De buddy’s zijn geen professionele hulpverleners maar getrainde vrijwilligers met een ondersteunend netwerk om zich heen.

Wil je ook buddy worden of ken je iemand die dat leuk zou vinden? Neem dan contact op met Adriana Overgoor, aanjager (positieve) gezondheid in De Wijert via adriana.overgoor@groningen.nl.

Hieronder is er ook een inspirerend document (“Power of Now”) over het buddy zijn te vinden.

Power of Now – Kansrijk Zuid verstript – 4

Hier valt niks te halen
In Mei mochten we naar de theatervoorstelling “Hier valt niks te halen”. Deze voorstelling werd georganiseerd op een prachtig terrein achter de vroegere suikerfabriek, waar over een jaar of tien woningbouw is gepland. Productiegroep Het Houten Huis liet dankzij de inspanningen van gedreven acteurs zien hoe het is om ook in de huidige tijd, in een moderne stad als Groningen, op te moeten groeien in armoede.

Na afloop konden we met elkaar napraten over onze indrukken en over de voorstelling. De boodschap van de voorstelling was overigens tamelijk depressief. Maar gelukkig nam na afloop een mevrouw het woord die vertelde dat ze vroeger zelf ook in armoede had geleefd, maar dat ze er gelukkig mede dankzij hulp van anderen in geslaagd was daar uit te komen. Inmiddels heeft ze haar leven op de rails, en nu helpt ze anderen om uit de armoede te komen. Inspirerend!

Gezonde leefstijl en armoede
Aansluitend hebben studenten van de minor Leefstijl coach van de Hanze een videovoorlichting gemaakt over gezond leven met een lager budget. In deze videovoorlichting wordt uitgelegd wat de invloed van armoede op de leefstijl is, wat gezondheid betekent, worden er tips en tricks gegeven op het gebied van slaap en ontspanning, voeding en beweging en wordt er een koppeling gemaakt aan activiteiten en initiatieven in De Wijert. De video en andere nuttige documenten is voor iedereen toegankelijk en te vinden op: https://1drv.ms/u/s!AswNjO2KeBgTpxvbFr4wNZk2AsDl?e=rMYEJW
Maak er vooral gebruik van en deel het ook in jouw netwerk!

Kansrijk Start
Over gezondheid gesproken, ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst! De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede start. De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van problemen – zowel fysiek als mentaal – op latere leeftijd. De overheid wil (aanstaande) ouders in kwetsbare situatie helpen zodat hun kinderen zo gezond mogelijk hun leven starten. Marieke van Dijk is de projectleider hiervan in De Wijert. Voor meer info neem contact met haar op: marieke.van.dijk@groningen.nl.

In deze bijlage staat ook een inspirerend document over kinderen en hun talent (Kinderen & talenten)!

Kinderen & talenten

Thema avond armoede
Nu zijn we bezig met het organiseren van een thema avond over armoede voor professionals en andere geïnteresseerden. Onderwerpen die terugkomen tijdens deze avond zijn:

*   Invloed van armoede(stress) op (mentale) gezondheid.
*   Een ervaringsdeskundige aan het woord.
*   Hoe versterken we elkaar om anderen zo goed mogelijk te kunnen helpen?
*   Welke projecten lopen er in de wijk rondom dit thema?

Wees welkom en zet deze datum, tijdstip en locatie alvast in je agenda!
1 november van 19:00 tot 21:00 uur
Waar: De Wiardt (van Lenneplaan 8, Groningen)