In De Wijert willen we samen met wijkbewoners onderzoeken hoe we de wijk ‘aardgasvrij-klaar’ kunnen maken.

De gaskraan moet op een gegeven moment dicht. Dat betekent dat de toevoer van gas naar woningen op termijn stopt. In De Wijert willen we samen met wijkbewoners onderzoeken hoe we de wijk aardgasvrij-klaar kunnen maken, zonder dat de woonlasten voor bewoners stijgen.

‘Aardgasvrij-klaar’ maken, wat houdt dit in?

In Nederland hebben 46 gemeenten een bijdrage gekregen vanuit het Programma Aardgasvrije Wijkern (PAW) van de overheid. Dit budget wordt gebruikt om samen met bewoners, ondernemers, woningcorporaties, gemeente en andere betrokken organisaties ervaring op te doen hoe de wijk kan worden voorbereid op een toekomst zonder aardgas. Samen gaan we inventariseren onder welke voorwaarden het mogelijk is om de wijk aardgasvrij te maken.

Waar gaat het precies gebeuren?
We beginnen in het gebied ten noorden van de Van Iddekingeweg, maar we vinden het belangrijk dat alle bewoners van De Wijert nu al meedenken, meepraten en meedoen. Het gebied waar het om gaat kunt u zien op deze kaart.

Hoe gaan we het aanpakken?
In De Wijert gaan deskundigen, instanties, de gemeente en bewoners op een gelijkwaardige manier samenwerken. Ieder brengt zijn eigen kennis en ervaring in. Op deze manier hebben bewoners een belangrijke stem.

De uitgangspunten van het aardgasvrij-klaar maken:

  • De woonlasten (huur of hypotheek plus energiekosten) blijven hetzelfde als nu
  • Meer comfort en prettiger wonen
  • Iedereen doet mee: eigenaren van woningen (VvE’s), huurders en verhuurders

Hoelang gaat het duren?
Het project duurt in totaal 8 jaar. Zo hebben alle betrokken partijen voldoende tijd om samen zorgvuldige voorbereidingen te treffen, en wensen en belangen af te stemmen.

Gaan we in De Wijert dan nu al van het gas af?
Nee. De wijk geschikt maken om van het gas af te gaan, betekent dat we ervoor gaan zorgen dat de woningen er klaar voor zijn. Dan kan straks de overstap op een andere energiebron relatief eenvoudig plaatsvinden. Aardgasvrij-klaar maken, noemen we dat.

Wanneer gaan we echt van het gas af?
De gemeente Groningen heeft de ambitie om in 2035 geheel aardgasvrij te zijn.

Wat kun je nu al doen?

Het duurt nog een tijdje voordat we echt van het gas af gaan. Om aardgasvrij te worden, zal de verduurzaming van je woning bestaan uit een slimme combinatie van energie opwekken (zonnepanelen), energie besparen (isolatie) en duurzame energie (bijvoorbeeld via een warmtenet) te gebruiken. Tot die tijd kan je zelf al veel doen om te verduurzamen en energie te besparen. 

Gratis hulp bij verduurzamen!

Energie besparen hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn, het is vooral ook leuk om samen op te pakken! Je woning wordt comfortabeler en je bespaart ook nog eens geld op je energierekening. Heb je hier hulp bij nodig en wil je graag advies op maat? Een wijk-energiecoach helpt jou! Deze helden gaan Groningen en De Wijert door om ervoor te zorgen dat iedereen persoonlijk advies krijgt over verduurzamen. Gratis! Tijdens een kort bezoek bij jou thuis adviseert de wijk-energiecoach jou over kleine energiemaatregelen die ervoor zorgen dat je energie (en dus ook geld) bespaart. Tijdens het bezoek kun je ook vragen stellen over bijvoorbeeld isolatie, je energierekening, en verwarming. Wil je de meer zware maatregelen treffen in je huis? Ook dan helpt jouw wijk-energiecoach jou op weg.

Samen stellen jullie een energiebox t.w.v. €50,- op maat samen. Bijvoorbeeld met radiatorfolie, LED-lampen of tochtstrips. Helemaal gratis!

Ik wil een gratis advies aanvragen

Samen aan de slag?
Heb je een goed idee om bijvoorbeeld samen met je buren te verduurzamen? Wellicht een gedeeld zonnedak of een deelauto? Neem dan contact met ons op of kom binnenkort langs bij ons digitale spreekuur! Samen kun je meer dan alleen! Je kunt je aanmelden via het contactformulier hieronder. 

Meer weten?

Bekijk de livestream hieronder of neem contact op via het contactformulier onderaan de pagina.

Meedoen of meer weten? We horen het graag!