Afgelopen weekend vond dan eindelijk het langverwachte Onder de Sunne plaats. Tijdens de opbouw van het festival was iedereen druk in de weer en drongen heerlijke etensgeuren je neus al binnen. Want Onder de Sunne ging niet alleen om muziek…

Zo was er een hamburgerverkoper die de burgers echt op de grill maakte. De echte satéliefhebbers kwamen helemaal aan hun trekken tijdens Onder de Sunne want het Surinaamse standje én het Indonesische standje verkochten beiden heerlijke malse saté. Maar ook voor een Amerikaanse Hotdog, popcorn of een suikerspin zat je goed. Het multiculturele aspect van het feest, en van de wijk, was goed kenbaar gemaakt. Dat kwam ook terug in de muziek.

In een interview met OOG TV zei organisator Ronald Bakker al dat de wijk het zou weten wanneer het festival begon. En hij had geen ongelijk. Met luid tromgeroffel kondigde de Brassband Ritmo Entertainment zich aan. Meest gehoorde reactie? “Kippenvel!” Deze knallende opening beloofde wat voor de rest van de dag….

Een geluk bij een ongeluk want vanwege niet te repareren storingen zag rapper Fhilly Badass zichzelf gepromoveerd worden naar het grote podium. In de volle schijnwerpers kwam hij veel meer tot zijn recht en zag je de toeschouwers volop genieten van zijn optreden.
Voor wie het kleine podium juist wel weer uitermate geschikt was, was de Turkse band Deniz. Met hun speciale instrumenten en traditioneel gezang trokken zij de menigte naar zich toe. Vol verwondering zat het publiek te luisteren en verdienden zij terecht een luid applaus.
Na het horen van deze traditionele Turkse klanken kon het publiek van een heel ander genre genieten. Onze eigen wijkbewoonster Mevia Fatale mocht namelijk met Celtjo twee keer optreden. Met een mix van rap en zang mochten zij het publiek vermaken vanuit het grote podium. Ook in de avond stonden ze voor de tweede keer te schitteren op het podium. Ditmaal wel met een duidelijk ander optreden als in de middag, hier hadden zij goed over nagedacht. Verder stond het publiek nog een mooie verrassing te wachten, zij mochten uit handen van Mevia ook een promo cd ontvangen. Voor nop.

Veel verwondering bij het optreden van de Buikdansgroep Vasara. Zowel de muziek als de bewegingen waren betoverend en zeer kleurrijk. In de groep zelf was de diversiteit van vrouwen duidelijk vertegenwoordigd en zagen we dames van verschillende leeftijden act de presence geven. Het publiek werd verrast toen de buikdansgroep zich tijdens het optreden plotseling onder het publiek begaf. Dit wekte veel positieve reacties op.
Maar Buikdansgroep Vasara was niet de enige die zich onder het publiek begaf. Ook Johnny Bach begaf zich onder het publiek en betrok de vele bezoekers die speciaal voor deze wijkbewoner kwamen bij zijn optreden. Van handen schudden tot meedoen in de polonaise. De publiekstrekker kreeg zelfs een bloemetje van wijkbewoner Joop Sloots.

The Music Stars had hun eigen schare fans meegenomen en hun muziek werd door hun opgelepeld. Ook anderen mengden zich in de line dance die zij op het gras uitvoerden, waarmee de Indonesische cultuur werd vertegenwoordigd.
Het publiek wat nog niet warm werd van de line dance, werd dit zeker wel door de moves van de echte Groningse Elvis: Jimmy Wierenga. Sluit je ogen en je hoort The King. Deze verschijning kreeg zelfs de jongere generatie aan het dansen.Zij mochten op het podium de bewegingen van ‘Elvis’ nadoen. Iedereen had er duidelijk plezier in, niet in het laatst het publiek.

Bij het schemeren was het de beurt aan Pina Colada, een swingende coverband. Zij brachten een keur aan verschillende muziekstijlen ten gehore, van disco tot funk. Het was voor het grootste gedeelte van de toeschouwers een feest der herkenning en er werd dan ook vrolijk gedanst.
Ook coverband Contradiction stal de show met de verscheidene hits. Voor wie het niet weet: een coverband speelt muziek van andere bands en artiesten.
Als laatsten speelde Vieux met een mengeling van swingende muziek en rustige dansnummers, een prachtige afsluiting van een enerverende dag. En de meest gehoorde reactie?

“Voor herhaling vatbaar!”

Het Multiculturele Festival Onder De Sunne is mede tot stand gekomen door Wijkdeal De Wijert. Lees in dit interview met OOG TV hoe bewoner Ronald Bakker het heeft ervaren. 

Ook plannen iets te organiseren? Mail naar info@wijkdealdewijert.nl en kom eventueel langs voor een gesprek.