Een robotstofzuiger, anti tril lepel, GPS horloge, een eenvoudige tablet met beeldbellen of een aaibare robotkat. Dit zijn allemaal voorbeelden van technologie om mensen te helpen. Deze technologie wordt uitgeleend om inwoners te helpen die moeite hebben met bepaalde bewegingen, wat vergeetachtig worden of op een andere manier hulp kunnen gebruiken. Juist voor ouderen, mantelzorgers en mensen met een verstandelijke beperking levert dat voordelen op. Wij willen daarom ook graag dat mensen zelf gaan ervaren wat de voordelen van deze middelen zijn. Daarom mogen alle inwoners uit de Gemeente Groningen, gratis en vrijblijvend, de technologie thuis uitproberen.

In het MFC (P.C. Hooftlaan 1a) is de Slimotheek te vinden: een vitrinekast in de vorm van een huis. In de kast staan verschillende voorbeelden van wat er te leen is, maar eigenlijk gaat het bij de Slimotheek om maatwerk. In een persoonlijk gesprek bespreekt wijkverpleegkundige Leonie Bijlholt wat je wensen of problemen zijn en hoe technologie daarin kan helpen. Je hoeft zelf helemaal geen verstand van techniek te hebben, alles wordt voor je geregeld en gratis bij je thuis geïnstalleerd. Dit is mogelijk dankzij een goede deal tussen een aantal wijkpartners, een mooi voorbeeld van Wijkdeal.

Na de gratis leenperiode (6 weken tot 3 maanden) kun je de technologie via de Slimotheek aanschaffen. Wanneer je dit niet zelf kunt financieren, zoeken we samen naar een oplossing. Dus aarzel niet, maar ontdek wat techniek voor jou of voor je vader, moeder, buren, vrienden kan betekenen. Iedereen die in Groningen woont kan lenen bij de Slimotheek!

“Ik had in de gaten dat dit anders was dan al het andere. Je kunt het niet fout doen, dat is zo fijn. Met mijn telefoon ben ik altijd zo bang dat ik het fout doe. Dit gaat niet fout.” – Annemarie de Wijk, 84 jr.

De Slimotheek is bereikbaar op nummer 050 – 525 31 21. Je krijgt dan de receptie van de Vondelflat aan de telefoon en zij zorgen dat Leonie je terugbelt voor een afspraak. Of kijk op generatiethuis.nl/slimotheek .