Project De Wijert Voedt: succesvolle flitsacties in de wijk

Ina de Vries uit De Wijert zorgt er elke maand voor dat overgebleven voedsel een goede bestemming krijgt. Samen met vrijwilligers uit De Wijert kookt ze elke maand voor wijkbewoners, vooral die met een krappe portemonnee en mensen die sociaal geïsoleerd zijn. Ze haalt de laatste groep zelfs hoogstpersoonlijk uit hun huis, met een telefoontje, of een klop op de deur.

Ook in coronatijd gaat De Wijert Voedt door, maar dan met flitsacties. Donderdag 14 januari werd het eten coronaproof verzorgd. Op het menu stond onder andere lekker brood, kippensoep, champignonsoep, nasi, bami en tjap tjoy. Leerlingen van De Bolster hadden deze gerechten al in november gemaakt. Tussen 10.30 en 11.30 uur konden buurtbewoners hun maaltijd diepgevroren ophalen, ze hoefden het thuis alleen maar thuis op te warmen. “Zo kunnen we in deze omstandigheden toch nog wat doen”, zegt Ina tevreden.

“Ik wil wat doen tegen voedselverspilling en armoede, en daarbovenop de saamhorigheid in de wijk vergroten.” – Ina

Via Wijkdeal De Wijert kwam Ina in aanraking met studenten van de Hanzehogeschool. Die hielpen haar met de opzet van De Wijert Voedt. Inmiddels zijn meer partijen uit de wijk aangesloten, zoals scholen en lokale ondernemers als kaashandel Van der Ley en Bakkerij Meijer. Ook krijgt Ina resten van de voedselbank. En als er wat overblijft van De Wijert Voedt? “Dat gaat weer naar andere gebruikers. We zorgen ervoor dat er niks overblijft.”

Kijk voor contactgegevens of meer informatie op de Facebookpagina van De Wijert Voedt.